Lichthouders

Omgeven door licht en geluidsloops

Client: Jonas Vorwerk
Services: Sound design

Over de installatie

Het lichtkunstwerk “Lichthouders” van Jonas Vorwerk is gebaseerd op de gashouders, die voorheen op het NRE-terrein stonden, in de vorm van grote ronde opslagruimtes. Ronde, metalen constructies van lichtelementen bovenop hun historische ‘voetafdrukken’. Deze circulaire elementen geven geluidslussen weer.

Het concept om sound loops te gebruiken en deze zichtbaar te maken is geïnspireerd op de geluidsexperimenten die Philips in de jaren 60 deed door artiesten als Dick Raaijmakers. Jonas Vorwerk creëerde drie “Lichthouders”, twee met een diameter van 15 meter en één met een diameter van 21 meter, allemaal met dezelfde hoogte van 3 meter. Elk object bevat honderden ledpixels.

We hebben voor elke cirkel verschillende audioloops gemaakt. De audioloops zijn gesynchroniseerd met lichte animaties zodat de beweging en het geluid direct zichtbaar zijn. De geluiden bewegen door het publiek door middel van een opstelling met 6 luidsprekers.

Het proces

Na verschillende bijeenkomsten zijn we begonnen met het produceren van het geluidspalet voor Lichthouders. Onze eerste versie was behoorlijk experimenteel met een zware toon. Interessant, maar het paste niet binnen het concept. Jonas wilde dat het een fijne plek zou worden waar je lang zou blijven. De geluiden moesten daarom vredig en zacht zijn, dus begonnen we weer te schetsen en kwamen we met een ander ontwerp. Vanuit dat klankpalet hebben we verschillende loops ontworpen voor de installatie.

Het resultaat

Het kunstwerk “Lichthouders” was tijdens het Glow festival in 2017 te zien. Op de locatie van het NSE.

Header foto door Bart van Overbeeke Fotografie

Foto’s en video’s van Aad Hoogendoorn

Video Dominic van Buul