De ijstijd

IJskoude soundscape voor een surroundopstelling met 4 luidsprekers.

Client: Naturalis
Services: sound design

Over de installatie

De ijstijd is een van de indrukwekkende museumgalerijen die de schoonheid en rijkdom van de natuur laten zien.

Een schaalmodel dat bijna de hele galerij vult, omringd door honderden fossielen uit de ijstijd die de inspiratie vormden voor de recreatie van een kale, koude vlakte van 30.000 jaar geleden. In een aangrenzende kamer nodigen stukken uit de Naturalis-collectie je uit om het vroege leven te ontdekken. Verrekijkers maken het mogelijk om de prehistorische dieren die het schaalmodel bevolken te besluipen – bijna alsof je op safari bent.

Onze surround soundscape met vier luidsprekers fungeert als achtergrond voor de ijstijd-ervaring. Geluiden van wind, water, vogels en kuddes galopperende dieren doen dit schaalmodel van het Nederlandse landschap tot leven komen.

Het proces

Naturalis had voor deze opstelling maximaal vier speakers. Om het beste resultaat te krijgen, hebben we geadviseerd om de luidsprekers in de hoeken net boven de gemiddelde menselijke lengte te installeren. De soundscape bestaat uit originele veldopnames opgenomen in Sri Lanka, vogels en stammateriaal. Synthesizers werden gebruikt om de illusie van wind te creëren.

Om natuurlijke bewegingen van de geluiden te creëren, hebben we een app-controller ontwikkeld om de juiste panning tussen de vier speakers te doen.

Over Naturalis

Naturalis is het nationale onderzoeksinstituut voor biodiversiteit.

Het nieuwe museum van Naturalis is een gecombineerde beleving van zien en doen. Alle leeftijden zullen de schoonheid en rijkdom van de natuur ervaren in indrukwekkende galerijen. In de nieuwe galerijen leer je alles over het vroegste leven op aarde, over Nederland in de ijstijd en over de immense krachten van onze planeet.

Naturalis-website