Airborne Experience

Militaire operatie Market Garden door 60 sprekers.

Client: Tinker Imagineers
Services: Music and sound design
:

Over de Airborne Experience

In de ondergrondse Airborne Experience van Airborne Museum Hartenstein loop je letterlijk stap voor stap door het verhaal van de Slag om Arnhem (Market Garden). Je treedt in de voetsporen van een Britse parachutist en gaat op missie …

In de Airborne Experience komt de geschiedenis tot leven door een driedimensionaal geluidsveld en meeslepende muziek, realistische reconstructies en levensgrote filmfragmenten terwijl je door de opeenvolgende hoofdstukken van de Slag om Arnhem loopt. Ineens zit je tussen de hevige gevechten in de Arnhemse straten van de jaren veertig. Het geluid van een verwoestende oorlog: schoten, stakingen, Engels geschreeuw, Duitse bevelen, de angst voor onderduikers.

Photo’s by Mike Bink

Over het (muziek compositie en sounddesign) process

Na wat overleg met het team (Tinker Imagineers en Rapenburg Plaza) hebben we een luidspreker plan ontworpen voor een oppervlakte van circa 625 vierkante meter. Met wat strategische aanpassingen kwamen we uit op 60 sprekers. (vloer, plafond, muur)

Ons speelveld met meerdere luidsprekers was klaar! Nu was het tijd om ons op de inhoud te concentreren, dus maakten we gebruik van hoogwaardige opnames van vliegtuigen, tanks, machinegeweren, pistolen, geweren, enz. En we namen ook zelf foley van hoge kwaliteit op voor de vele verfijningen. De stemmen van de soldaten worden ingesproken door getalenteerde Engels- en / of Duitssprekende stemacteurs die samen meer dan 300 zinnen hebben gesproken!

Voor de ruimtelijke plaatsing van al deze geluiden hebben we Spatgris gebruikt, een meerkanaals plug-in voor geluidsverruiming en Ableton.

De muziek die we voor de beleving hebben geschreven is meeslepend en versterkt de sfeer en emotie op gepaste momenten, in combinatie met het driedimensionale sounddesign ontstaat er een magische scène.

Secties van de Airborne Experience:

Over de  ‘Introductie ruimte’

Naast de Experience is er in het museum ook een expositie en een introductieruimte. In deze kamer wordt het verhaal van Market Garden verteld door middel van een videomapping aan de muur en op een schaalmodel. De bezoeker krijgt een audiogids die het verhaal in zijn taal vertelt. De geluidseffecten zijn in de kamer te horen en worden soms aangevuld met de audiogids. Zo hoor je soms walkietalkie-geluiden en rondvliegende kogels op de audiogids terwijl vliegtuigen en schreeuwende soldaten te horen zijn over de speakers in de introductieruimte. Dit maakt de introductieruimte op zich al een mini-beleving.

Grand opening

Bekijk hieronder de trailer. Maar vergeet het niet live mee te maken! Rond zoevende kogels en bommen, overvliegende Dakota’s, passerende tanks en jeeps, een glimlach en een traan, ondersteund door soundscapes en piano, nemen je mee terug naar de ‘Slag om Arnhem’

Video by the flying dutchmen

Photo’s by Mike Bink

Publications
AV-Entertainment
Inavate