Bij Walvisnest houden we ervan om verhalen te verrijken met muziek en sounddesign. Ervaringen maken we uniek door onze klankontwerpen via multi-speaker installaties te laten klinken. Hierdoor ontstaan meeslepende driedimensionale geluidservaringen.

We hebben een aantal bijzondere projecten geselecteerd:
Een betoverende 3d soundscape met ‘Yes, we Can!’. Een ijskoud klankontwerp voor Naturalis. De slag om Arnhem via 65 speakers in het Airborne Museum. De surround soundscape van het Zaans Museum, het decor dat tot leven komt voor ‘Chocolate Nation’ en de futuristische klankervaring bij ‘Lichthouders’.

Meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op!

Jornt en Ard

Yes We Can!

16.1 speaker opstelling (16 speakers en 1 subwoofer).

Geluid en licht kunstinstallatie gemaakt van 16 jerrycans voorzien van speakers en gloeilampen. Iedere jerrycan heeft een uniek geluidsspoor en licht signaal. De 16 geluidssporen vormen samen een driedimensionaal licht en geluidskunstwerk waar de toeschouwer onder kan liggen op zitzakken of doorheen kan lopen. Soundscapes gecombineerd met natuurgeluiden nemen de luisteraar mee op een reis op en onder het wateroppervlak.

Gedeeltes van de licht en geluidscomposities worden ter plekken gegenereerd waardoor er steeds een unieke ervaring ontstaat.

Zowel de installatie als de composities zijn door ons ontwikkeld zonder enig budget. De installatie is gemaakt van gerecycled materiaal.

Naturalis “De ijstijd”

Quadraphonische speaker opstelling (4 speaker opstelling).

Voorbij razende kuddes Bizons en brullende Mammoeten op een bedje van frisse wind door het heide landschap van Nederland in de ijstijd. Een audio backdrop voor de Naturalis tentoonstelling over de biodiversiteit in de ijstijd.

De compositie verteld het verhaal dat is uitgebeeld op een grote maquette van Nederland. De uitdaging was om de verschillende elementen aan bod te laten komen zonder dat er een kakofonie van brullende dieren  ontstaat. De wind waait vanuit alle richtingen over het landschap. Doordat de geluiden vanuit verschillende richtingen overvliegen ontstaat er een ruimtelijk geheel waarin de maquette centraal staat.

Airborne Experience

60.3 speaker opstelling (60 speakers en 3 subwoofers).

Omringt door landende parachutisten en overvliegende vliegtuigen waant de bezoeker zich na een ruige landing met de Horsa (zweefvliegtuig uit de tweede wereld oorlog) op de landingszone bij Arnhem. Hier begint het verhaal over de verloren slag om Arnhem. In de experience van het Airborne Museum speelt geluid een grote rol.

De muziek die we hiervoor  hebben geschreven is meeslepend en versterkt de sfeer en emotie op gepaste momenten, in combinatie met het driedimensionale sounddesign ontstaat een magische scène.

De Zaanstreek maakt het!

8.1 speaker opstelling (8 speakers en 1 subwoofer).

Omringt door video, licht en geluid wordt er in de experience van het Zaansmuseum het verhaal van de industriele geschiedenis van de Zaanstreek verteld.

Het is geen conventionele tentoonstelling in een museum; elk half uur komt de tentoonstelling tot leven met video, licht en geluid en verandert in een waar spektakel. We hebben het algehele geluidsontwerp gedaan en een soundscape gecomponeerd voor een 8.1 surround surround systeem.

Chocolate Nation

24.2 speaker opstelling (24 speakers en 2 subwoofers).

Een ervaring zoals die van Charlie in the chocolate factory staat op je te wachten in het Antwerpse Chocolate Nation. De 24 speakers geplaatst in het bewegende decor brengen de chocolade machine tot leven. Ook speakers aan het plafond wekken de suggestie dat de cacao bonen boven je hoofd door de trechters in de machine stromen. Na het productie proces rijden de vrachtwagens heerlijke Belgische chocolade de expositieruimte uit.

Lichthouders

8 speaker surround opstelling.

Voor het project “lichthouders” van Jonas Vorwerk hebben wij een soundscape gemaakt waarbij audioloops gekoppeld waren aan lichtpatronen. De installatie bestond uit grote cirkels waar het publiek midden in kon gaan staan en zo het surround geluid en beeld kon beleven. De compositie was geschreven voor een multispeaker setup van 8 speakers en bestond uit random onderdelen waardoor ieder moment uniek was.

Hieronder een voorbeeld:

Hieronder een voorbeeld van hoe het klonk.

Lichthouders was onder andere te zien op het Glow festival in Eindhoven,  hieronder een korte impressie video: